3 Tips voor goed afvalbeheer op het werk
Een gemiddeld huishouden produceert meer dan 500 kilogram huisafval per jaar, per persoon. Dit wordt in grote mate gescheiden. Wat er dan overblijft wordt als restafval behandeld. Opvallend is dat dit in de werkomgeving heel anders gaat. Ook daar is veel mogelijk om bij te dragen aan een schoner milieu. Bijvoorbeeld met de rolcontainers op Milieuservicenederland.nl. Er zijn bovendien zowel ecologische als economische redenen om afvalbeheer op het werk goed onder controle te krijgen. We geven je daarom graag drie bruikbare tips. Die kan je direct toepassen.
Tip 1. Zorg voor minder afval
Het is in de eerste plaats goed om de hoeveelheid afval te beperken. Dat kan bijvoorbeeld met een sterker of dikker product. Zo heb je minder nodig en gaat ook de hoeveelheid afval die je produceert omlaag. Wanneer je bijvoorbeeld veel stretchfolie gebruikt, dan kan je de hoeveelheid terugdringen als je een dikkere soort gebruikt. Dit geldt ook wanneer je kijkt naar papieren handdoeken die meer lagen hebben. Dit zijn allemaal kleine voordelen die je kan benutten door slim in te kopen. Bovendien kan je besparen omdat je restafval container minder vaak geleegd hoeft te worden.
Tip 2. Zorg voor meer hergebruik
Er zijn heel veel producten die van een hoge kwaliteit zijn. Die kan je dan dus ook veel vaker gebruiken. Het is bijvoorbeeld goed om te kijken naar afvalzakken die herbruikbaar zijn. Dit scheelt heel veel. Dit geldt ook voor materiaal zoals dozen en pallets. Je kan deze gewoon inzamelen en weer opnieuw inzetten in het productieproces. Het is belangrijk om goed te beseffen hoeveel kostenbesparing en milieubesparing je hiermee kan realiseren. Dit is op zich al een reden om ervoor te gaan. Er liggen hier veel mogelijkheden.
Tip 3. De juist wijze van scheiden
Het is wettelijk verplicht voor bedrijven om afval bij de bron te scheiden. Het is dus ook belangrijk om je hier goed in te verdiepen. Bij Rijkswaterstaat kan je veel informatie hierover vinden. Wat je in ieder geval moet doen, is papier, karton, plastic, folie en lampen goed scheiden van het restafval. Er zijn echter nog veel meer materialen die je kan recyclen. Ook die kan je scheiden. Om op die manier te zorgen voor nieuwe grondstoffen. Dat is dus in alle opzichten een voordeel. Zowel voor jezelf als voor de maatschappij. Zorg dat dit op orde is. Op die manier kan je zeker zijn dat je het beste uit je mogelijkheden haalt.