Help anderen uit de brand met je werk
Wanneer jij als letselschadebehandelaar aan de slag gaat kun je verwachten dat je mensen te woord moet staan en gaan helpen die mogelijk permanente lichamelijke of mentale schade hebben opgelopen door bijvoorbeeld een ongeluk. Je kan dus te maken krijgen met nogal complexe situaties waarin het belangrijk is dat jij op een rustige en tactische manier te werk moet gaan. Het is de bedoeling dat je als behandelaar moet gaan kijken of je een compensatie met het slachtoffer kunt sluiten. Hierbij moet je dan denken aan een financiële tegemoetkoming of hulp aan huis. Dit kan best ingewikkeld worden aangezien er niet een bepaald prijskaartje hangt aan een opgelopen trauma of fysieke beschadiging. Het is daarom de bedoeling dat jij weet hoe je hier het beste mee kunt omgaan zonder de persoon in kwestie in paniek te brengen.
Veel variatie in je werk
Geen één dag is dus hetzelfde, je krijgt iedere dag te maken met andere situaties die opgelost moeten worden en daarbij speelt communicatie de grootste rol. Want aan het einde van de dag is het de bedoeling om iedereen tevreden te stellen. Bij de vacature letselschadebehandelaar ben je dus eigenlijk een bemiddelaar. Je kunt vanuit het oog van de verzekering te werk gaan waarbij je de portemonnee beheert of je bent meer bezig met de belangen van degene die het letsel heeft opgelopen. Dit werk is zeker niet voor iedereen weggelegd en je moet dus klaar zijn voor onverwachte wendingen zoals hoogoplopende emoties. Want beeld je in dat jij degene bent die letsel heeft opgelopen, je kunt een bepaalde baan niet meer uitoefenen waar je jaren voor hebt gestudeerd of je kunt als topsporter niet meer je knie gebruiken. Hier kan veel frustratie bij komen kijken.
Wat is nog meer belangrijk?
Bij deze functie is het handig om een juridische achtergrond te hebben omdat je met juridische vraagstukken te maken kunt krijgen. Ook zijn er verschillende traineeships mogelijk als schadespecialist wanneer je rechten hebt gestudeerd. Wanneer je alleen als advocaat te werk gaat ben je vaak alleen maar bezig met droge informatie verwerken. Als letsel behandelaar ben je toch wat meer bezig met mensen en communicatie waar een empathisch vermogen een erg grote rol speelt. De meeste ongelukken gebeuren tijdens het verkeer, hierbij moet je gaan bepalen wie er aansprakelijk is voor het ongeluk. Maar ook minder positieve boodschappen overbrengen moet op de juiste manier worden gedaan en hier ben jij ook tactisch in.
Niet alleen een schadevergoeding
Naast een eventuele schadevergoeding, afhankelijk van de situatie natuurlijk, moet je ook bepalen wat het slachtoffer nog meer nodig heeft. Als het revalidatieproces erg ingewikkeld of langdurig is, betekent dit dat er meer nodig voor is. Je moet dus goede inschattingen kunnen maken, goed kunnen overleggen en de juiste vragen kunnen stellen aan alle betrokken partijen. Niet alleen in het verkeer komen ongelukken voor, maar ook op de werkvloer, hierbij krijg je ook te maken met werkgevers en contracten waarbij onderliggende juridische vraagstukken liggen. Je krijgt dus de ruimte om niet alleen met mensen bezig te zijn, maar ook creatief besluiten te maken.